Inleiding

De kadernota is het document waarmee u als raad de richting bepaalt voor de komende begroting. U stelt hierin de kaders vast voor de uitwerking van de programmabegroting. In dit specifieke geval neemt u ook een besluit over de activiteiten en budgetten voor het jaar 2018. De vastgestelde begroting 2018 betreft immers de zogenaamde '1+1-begroting' en hierin is nog geen nieuw of geactualiseerd beleid opgenomen voor het jaar 2018.

Wij hebben deze kadernota opgebouwd conform de inrichting van de begroting. Alleen de paragrafen hebben wij niet opgenomen. In de programma's is ons gemeentelijk beleid op hoofdlijnen opgenomen.

Deze kadernota bieden wij u inzake het papierarm vergaderen weer in digitale vorm aan. Door de mogelijkheden van het internet kunnen wij meer informatie op een eenvoudigere manier beschikbaar stellen. Bovendien kunt u door de menustructuur gemakkelijker zelf de keuze maken welke informatie u tot u neemt en hoeft u niet eerst het boekwerk door te bladeren. Ook kunt u indien gewenst aantekeningen maken, die u bovendien altijd digitaal beschikbaar heeft. U hoeft dus niet meer met allerlei boekwerken in uw tas op pad.

Thema's

In het coalitieakkoord zijn enkele belangrijke speerpunten benoemd waar wij ons de komende jaren met name op richten. Wij hebben deze speerpunten vertaald naar thema's in het collegeprogramma. Deze thema's en de activiteiten die wij betreffende deze onderwerpen uitvoeren, gaan wij gedurende onze collegeperiode monitoren. Wij hebben ze daarom een plaats gegeven in de reguliere planning & control-documenten. Het gaat hierbij om de volgende thema's :

  1. Participatie
  2. Sociaal domein en leefbaarheid
  3. Economie en vrijetijdseconomie
  4. Duurzaamheid
  5. Mobiliteit en bereikbaarheid
  6. Verbeteren bestuurscultuur

In het fysieke boekwerk hebben wij alleen de thema's opgenomen. In onze digitale kadernota presenteren wij ook de activiteiten die binnen het betreffende thema vallen. Bij de programma's zijn alle activiteiten opgenomen.

Programma's

Bij de programma's komen de zogenaamde 3 W-vragen terug: Wat willen we? Wat doen we? en Wat kost het?
Op programmaniveau hebben wij ook de vastgestelde beleidskaders opgenomen. U kunt deze via de digitale kadernota direct openen. Dan hebt u per programma het meest relevante vastgestelde beleid direct beschikbaar.

Bij de activiteiten geven wij ook aan wat de bron van de activiteit is:

  • Autonoom

Autonome ontwikkelingen hebben verplichte consequenties voor onze begroting. Dit kan dus zijn door in het verleden genomen besluiten van onze raad, maar ook verbonden partijen, provincies en het rijk. Dit betreft dus activiteiten die wij gelet op eerdere of hogere besluitvorming uit moeten voeren.

  • Collegeprogramma

Hier presenteren wij de activiteiten die wij op basis van het coalitieakkoord de komende periode uit gaan voeren.

  • Nieuwe ontwikkeling

Naast de hiervoor genoemde activiteiten zijn er ook andere ontwikkelingen, waarvan wij vinden dat we hier in de komende 4 jaar actie op moeten ondernemen.

Indien van toepassing hebben wij hierbij ook de benodigde financiële middelen aangegeven.

Per programma presenteren wij ook een financieel overzicht. Hier geven we de ontwikkelingen aan en de toelichting op deze ontwikkelingen. Indien van toepassing bieden wij u ook inzicht in het meerjareninvesteringsplan.

Financiën

In dit hoofdstuk schetsen wij de kaders en uitgangspunten, financiële ontwikkelingen en het financieel meerjarenbeeld voor de komende jaren.

Tot slot presenteren wij een aantal bijlagen.