De kadernota 2018-2022 is het eerste document in de P&C cyclus, waarin u als raad van de nieuwe gemeente Zevenaar kaders kan vaststellen voor de nieuwe meerjarenbegroting. De kadernota is hiermee de voorloper van de meerjarenbegroting.
In deze kadernota hebben wij, naast de verwerking van een aantal autonome ontwikkelingen, een financiële vertaling gemaakt van het ter uitvoering van het coalitieakkoord ’Vernieuwend Verder’ opgestelde collegeprogramma voor de jaren 2018-2022. Bij die uitwerking hebben wij ons laten leiden door zes belangrijke thema’s uit het coalitieakkoord. Voor elk thema hebben wij onze ambities en doelstellingen geformuleerd en in concrete activiteiten uitgewerkt. Voor de uitvoering van deze activiteiten zijn vervolgens de benodigde middelen begroot. De hoofdlijnen betreffen:
- Participatie
Participatie wordt voor ons de nieuwe standaard. We staan voor een gemeente die weet wat er leeft in de samenleving en in de verschillende kernen van de gemeente. We zetten in op nabijheid. Dit betekent korte lijnen met onze inwoners, verenigingen, dorps- en wijkraden, ondernemers en maatschappelijke organisaties. We ontwikkelen nieuwe vormen van participatie, waarbij initiatief vanuit inwoners centraal staat.
Een concrete activiteit voor de komende periode is bijvoorbeeld de inrichting van een burger- en buurtbudget, waaruit initiatieven vanuit de samenleving kunnen worden bekostigd.
- Sociaal Domein en Leefbaarheid
Wij willen dat de mensen in de Zevenaarse dorpen en wijken met plezier wonen en dat ze zich actief inzetten voor elkaar en de leefbaarheid van hun buurt. We vinden een goede en gezonde openbare ruimte en leefomgeving belangrijk. We bewaken en stimuleren daarom een goede ruimtelijke kwaliteit. Het respecteren en beschermen van het landschap, de natuur, cultuurhistorie en erfgoed is daarbij essentieel. We zetten ons in voor een goede ontwikkeling van de stad Zevenaar als centrum en borgen de leefbaarheid in de kernen. Voor de komende periode staan onder meer op het programma het Raadhuisplein, het Muldershof, de Markt en het plein voor Hal 12 en gemeentehuis aan de Kerkstraat in Zevenaar en het Marktplein in Lobith.
- Economie en vrijetijdseconomie
Wij hebben de ambitie om op een gezonde en robuuste wijze de economie van Zevenaar verder te ontwikkelen door bestaande kwaliteiten te behouden of te versterken. Onze focus ligt op de sectoren maakindustrie, logistiek & transport en vrijetijdseconomie. Deze sectoren passen het beste bij het DNA en de positie van onze gemeente in de regio.
De ontwikkeling van het Outlet Fashion Centrum en het versneld tot uitvoering brengen van bedrijvenpark 7Poort zijn voor ons belangrijke speerpunten in de komende jaren.
- Duurzaamheid
Wij werken aan een duurzame samenleving. Wij willen iedereen betrekken bij de verduurzaming van de gemeente en regio. Hiervoor ontwikkelen we een nieuwe duurzaamheidsvisie. Dat doen we samen met lokale ondernemers, onderwijsinstellingen, woningcorporaties en inwoners.
Wij willen concrete stappen zetten om tot uitvoering van het Gelders Energie Akkoord te komen in het aardgas loos maken van Zevenaar. In twee wijken starten we daarvoor een proefproject.
- Mobiliteit en bereikbaarheid
Wij bevorderen de groei van de mobiliteit en de bereikbaarheid zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid en de leefbaarheid. Daarom zijn innovatieve en duurzame oplossingen nodig. Zevenaar staat voor een grote infrastructurele opgave als gevolg van de aanpassingen van de rijkswegen A12 en A15. Ons gemeentelijk wegennet zal goed daarop moeten aansluiten.
In deze collegeperiode willen we onder nadere de achterstand in het onderhoud van onze wegen wegwerken, de brug in de Eltenseweg vervangen en Hengelder en de Arnhemseweg op een goede wijze inpassen in de nieuwe infrastructurele omgeving.
- Verbeteren bestuurscultuur
De inzet voor de komende periode is het verbeteren van de bestuurscultuur en samenwerking om er zo optimaal mogelijk te kunnen zijn voor onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. In de regionale samenwerkingsverbanden zullen we ons inzetten om tot realisering van de gezamenlijke doelstellingen te komen. We willen na de gemeentelijke fusie zo snel mogelijk in control komen en alle lopende projecten tot een goede afronding brengen. Het verder professionaliseren van de ambtelijke organisatie biedt daarvoor een belangrijke basis.
In deze kadernota hebben wij een afweging gemaakt welke activiteiten op welke wijze en wanneer wij deze tot uitvoering willen brengen. Het beschikbare budget maakt het noodzakelijk keuzes te maken en wij hebben ons daarin door het volgende afwegingskader laten leiden:
- Autonome ontwikkelingen
Dit zijn door ons niet te beïnvloeden ontwikkelingen op basis van door ons vastgesteld beleid of beleid van andere overheden of maatschappelijke ontwikkelingen. Autonome ontwikkelingen hebben verplichte consequenties voor onze begroting. Dit kan dus zijn door in het verleden genomen besluiten van onze raad, maar ook verbonden partijen, provincie en het rijk of zaken als accressen in het kader van de Algemene uitkering, bevolkingsgroei, leerlingenaantallen e.d.
- Wettelijk
Aan wettelijke plichten zullen we moeten blijven voldoen. Wel kijken wij in welke mate dat zou moeten (denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van wegen, dat is een wettelijke plicht, maar het onderhoudsniveau kan variëren).
- Coalitieakkoord
De ambities voortvloeiend uit het coalitieakkoord zijn leidend geweest bij de afwegingen.
- Eerst beleid, dan geld
We proberen eerst de randvoorwaarden in te vullen om beleid op te stellen. Bijvoorbeeld door het opstellen van een beleidsnota. Aan de hand daarvan bepalen we pas de noodzakelijke middelen en nemen die dan op. Dit ter voorkoming van een verzwaring van de meerjarenbegroting op voorhand, terwijl er nog besluitvorming moet plaatsvinden
Niet alle voornemens en wensen vanuit het coalitieakkoord hebben wij kunnen honoreren. Gedurende deze bestuursperiode monitoren wij of wij de gemaakte keuzes moeten aanvullen, bijstellen of herzien.