Wat doen we?

De kosten bijzondere bijstand voor bewindvoering stijgen jaarlijks voor alle gemeenten in Nederland. In het Regeerakkoord is opgenomen dat gemeenten adviesrecht krijgen bij de besluitvorming van de rechter over het toekennen van een bewindvoerder. Wij willen een goede invulling geven aan dit adviesrecht. Hiervoor moeten we een goed beeld hebben van alle dossiers die voor komen bij de rechter. Wanneer wij negatief adviseren over het toekennen van een bewindvoerder is een goed alternatief noodzakelijk. Budgetbeheer is een alternatief voor personen waarbij onderbewindstelling te zwaar is.

In 2019 gaan wij een pilot uitvoeren waarbij wij de huidige dossiers bewindvoering screenen en waar mogelijk de inwoner een alternatief voorstellen. Hierdoor vergroten wij de zelfredzaamheid van de inwoner.

 

Naam20182019202020212022
Investering
0
0
0
0
0
Dekking
0
0
0
0
0
Exploitatie
0
25
0
0
0
Toelichting

Budgetbeheer wordt niet vergoed vanuit de bijzondere bijstand en bewindvoering wel. Om te stimuleren dat mensen in de pilot overgaan van bewindvoering naar budgetbeheer (of starten met budgetbeheer in plaats van bewindvoering) willen we dit financieel vergoeden vanuit het pilotbudget.

Daarnaast willen we een externe vragen alle dossiers bewindvoering op te vragen bij de bewindvoerders en te screenen. Vervolgens kan de inwoner worden benaderd om bewindvoering stop te laten zetten en een alternatief in de vorm van budgetbeheer aan te bieden. De kosten van de externe vallen ook onder het gevraagde budget voor de pilot. Wij vragen hiervoor een budget van € 25.000. Mogelijke structurele kosten worden gedekt door besparingen op de kosten van bijzondere bijstand voor bewindvoering.