Wat doen we?

We streven naar een zo laagdrempelig mogelijke schuldhulpverlening.  Dit doen we in samenwerking met onder andere bewindvoerders, deurwaarders en het Centraal Administratie Kantoor. Om de toegang tot schuldhulpverlening verder te verlagen gaan we het online melden door derden (verwijzers als de huisarts) mogelijk maken. Daarnaast acteren we alert bij signalen van partners. De pilot ‘Vroeg er op af’ moet er toe leiden dat mensen eerder worden geholpen en niet in een minnelijke of wettelijke regeling schuldhulpverlening terecht komen.

Bij een integrale benadering van een schuldenvrij Zevenaar hoort ook goede nazorg. Na afloop van de schuldhulpverlening kunnen bijvoorbeeld incassobureaus weer op een reguliere wijze geld gaan innen. Dit kan leiden tot directe problemen voor inwoners. Het maken van goede afspraken hierover en extra ondersteuning voor inwoners is onderdeel van de pilot.

Naam20182019202020212022
Investering
0
0
0
0
0
Dekking
0
0
0
0
0
Exploitatie
25
75
10
10
10
Toelichting

Om schuldhulpverlening laagdrempeliger te maken wordt in 2018 de mogelijkheid gerealiseerd dat verwijzers direct online een cliënt kunnen aanmelden voor schuldhulpverlening. Daarnaast wordt het voorgestelde budget aangewend voor het vormgeven van een financieel straatje met Caleidoz, STMR, woningcorporaties en de bibliotheek. Vrijwilligers en ondersteuners worden getraind en waar nodig ondersteund en er wordt ingezet op cursussen 'leren omgaan met geld' voor mensen die meer grip willen krijgen op hun financiële situatie. Als laatste wordt samen met incassobureaus en bewindvoerders gewerkt aan nazorg om terugkeren in de schuldhulpverlening te voorkomen. De structurele kosten hebben betrekking op uitvoeringskosten, zoals het trainen van vrijwilligers.